Ana Sayfa / + 1. Mağaza merkez Yönetimi / Uluslararası Pazarlara Açılmanın Avantajları

Uluslararası Pazarlara Açılmanın Avantajları

İşletmeler, uluslararası pazarlara girmeleri sonucu çeşitli avantajlar elde ederler. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz:

Karşılaştırmalı (Mukayeseli) Üstünlüklerden Yararlanmak: Mağazaların dış pazarlarda daha fazla gelir elde etmelerinin nedeni karşılaştırmalı üstünlükler avantajı fikrini benimsemeleridir. Bunun anlamı, nisbi üstünlüğe sahip oldukları mal ya da hizmetleri, daha az başarılı oldukları ürün ya da hizmetlerle değiştirmeleridir. Örnek vermek gerekirse, Amerika elektronik parçaların üretiminde; Japonya televizyonda, Fransa şarapta, Türkiye tekstilde bir üstünlüğe sahiptir. Çoğu ülke bu tür üstünlüklere sahip değildir. Bunun sonucu olarak Mağazalar en iyi oldukları mal ve hizmetleri dışarıya satmakta, buna karşılık ihtiyaç duydukları verimliliği yüksek daha düşük maliyetli olanları da dışarıdan satın almaktadır.

Rekabet Edebilmek veya Rekabetten Kaçınmak: Uluslar arası pazarlara girmek yurt içindeki aşırı rekabetten korunmanın etkili bir yolu olmaktadır. Rekabetin yoğun olduğu piyasalarda çalışan işletmeler, örneğin Japon araba imalatçıları, kar sağlamak için Amerika ve Avrupa piyasalarına girerek uluslararası pazarlama anlamında başarı sağlamışlardır.

Vergi Avantajları Elde Etmek: Bazı ülkeler uluslararası ticareti teşvik etmek için işletmelere vergi avantajı sağlar. Vergi iadesi uygulamakla uluslararası pazarlarda elde edilen gelire daha düşük oranlı vergi alınmış olur.

Ürünün Pazarda Kalma Süresini Uzatmak: İç pazarda önemini kaybeden mal ve hizmetler, ihracatla yeni dış pazarlarda alıcı bulabilir. Örneğin, Amerika da modası geçmiş çok eski TV ve sinema filmleri için, diğer ülkelerde genişleyen bir pazar oluşturulmuştur. Bu suretle, filmlerin yapımcısı Mağazalar bu ürünlerin (filmlerin) yaşam süresini de uzatmış olmaktadır.

Karları Korumak veya Arttırmak: Mukayeseli (karşılaştırmalı) üstünlüğü kullanan, rekabeti karşılayan, ihracatta vergi iadesi alan ve modası geçmiş mal ve hizmetlerin yaşam süresini uzatabilen işletmeler, iç pazarda faaliyet gösteren diğer işletmelere göre karlarını daha da arttırabilirler. Mağazaların uluslararası pazarlara ilişkin tutumlarını açıklarken, ülke ekonomisinin ve mağazanın içinde bulunduğu sektörün konumunu ve yapısını dikkate almak gerekir. İstikrarlı bir ekonomik yapı ve sektör bazında sağlanan olumlu gelişmeler, işletmeyi bir anda uluslararası pazarlama kararları ve önemli avantajlarla karşı karşıya bırakabilmektedir. mağazanın uluslararası pazarlama faaliyetlerine katılma dereceleri dört ayrı düzeyde ele alınıp incelenebilir. En az katılımı ifade eden tesadüfî olarak ve arada bir dışarıdan gelen siparişlerin karşılanması şeklinde ihracattan başlayarak, aktif ihracata, geniş kapsamlı uluslararası pazarlamaya ve nihayet global pazarlama düzeyine doğru gelişen dört ayrı dönemden söz edilebilir.

Mutlaka Okumalısın!  Perakende Pazarlama Karmasında Fiyatın Yeri ve Önemi

 

Kontrol Et

Mağazacılık ve Perakende de Hile Türleri ve Hırsızlık …

KİMLER HİLE YAPAR? (Hırsızlık vb.) Yapılan tüm araştırmalar bir işletmede çalışanların tümünün hile yapabilecek konumda …