Ana Sayfa / Genel / Sponsor Olma Şekilleri

Sponsor Olma Şekilleri

Sponsorlukta sponsor olan ve sponsor olunan olmak üzere iki taraf bulunur. Sponsor olan tarafın -yani kurumun- sponsorluk faaliyetleri pazarlama bölümüne bağlı reklam ve halkla ilişkiler ya da kurumsal iletişimden sorumlu bölüm tarafından yürütülür. Kurumun danışmanı olan bir ajans varsa, bu ajans sponsorluk önerisini kuruma iletir, tüm iletişim araçları çerçevesinde sponsorluk uygulamasını da üstlenir. Sponsor olunan taraf ise, genellikle, sponsor bulmak ve sponsor aramak için kurumlara sponsorluk önerileri götürendir.

Yeri gelmişken, sponsor olunan taraf açısından sponsorluk önerisinin nasıl hazırlanacağından söz edelim. Sponsorluk önerisini sponsor olacak tarafa -yani kuruma- yazılı olarak sunulması gerekir. Sponsorluk öneri yazısı bir ön yazı ile iki sayfadır. Önerinin ilk sayfasında projeyi sunan yani sponsor arayan tarafın kim olduğu, ne yaptığı, amaç ve hedefleri ile sponsor konusu projenin ne olduğu, nerede ve ne zaman gerçekleşeceği ile projenin hayata geçirilmesi için gereken mali kaynaklar belirtilir. İkinci sayfada ise sponsorluk konusu projenin hedef kitle analizi (yaş, cinsiyet, gelir durumu, mesleği, eğitimi vb. ) ile sponsor olacak tarafın bu projeye katılmakla elde edebileceği yararlar, haklar ve fırsatlar, medyada yer alma girişimleri gibi bilgiler yer alır.

Kurum kendisine sunulan sponsorluk önerisine evet demeden önce, kurumsal iletişim tutarlıkları çerçevesinde sponsorlukta nasıl yer alacağını belirlemelidir.

Sponsor olan taraf -yani kurum- açısından sponsorluk olma biçimleri şöyle sınıflandırılabilir:

Kurumun Sponsorluğa Verdiği Öneme Göre

– Pasif Sponsorluk: Pasif sponsorlukta kurum sponsorluk sonucunu değerlendirmeden, yararlarını dikkate almaksızın sponsorluk faaliyetine katılır.

– Planlanmış Sponsorluk: Kurum, diğer iletişim faaliyetleri ile uyumlu olarak sponsorluğu planlı ve sürekli olarak gerçekleştirir.

Mutlaka Okumalısın!  Perakende de Kuruluş Kararının Oluşumu...

– Aktif Sponsorluk: Kurum birden fazla sponsorluk türüne destek verir. Sponsor olunacak faaliyetleri ya da yeni sponsorluk alanlarını kendisi belirler. Sponsorluk süresi boyunca mal ya da hizmetlerini sponsorluğun hedef kitlesi ile buluşturur, konukseverlik fırsatları yakalar.

Sponsor Sayısına Göre

– Ana Sponsor: Sponsor olunacak faaliyete isim haklarının tek bir kuruma doğrudan verilmesidir.

– Ortak Sponsor: Sponsor olunan faaliyetinin birden fazla kurumla ortak desteklemesidir. Burada önemli olan, kurumun ilgili olduğu alanda başka bir kurumun sponsorluğunun olmamasıdır. Sözgelimi, Dünya Kupası’nın içecek sponsoru Coca Cola’dır ve aynı anda Pepsi Cola sponsor olamaz.

Sponsorluk Türüne Göre

– Profesyonel Sponsorluk: Kurumlar mal ya da hizmet alanlarına bağlı olarak sponsorluk faaliyetlerini gerçekleştirmelerinin yanı sıra değişik alanlarda da sponsorluk yapar. Otomotiv sanayii, saat üreticileri, spor malzeme satan ve üretenler belirli bir alanda resmi saat, resmi içecek gibi sponsor olabilirler.

– Yarı Profesyonel Sponsorluk: Spor, kültür, eğitim, sağlık gibi alanlardaki kurum ya da bireyleri destekleyen kurumlardır. Sözgelimi, vakıflar, yarı profesyonel sponsorluğa örnek verilebilir.

– Klasik Sponsorlar: Sponsorluğu yalnızca kurumun hedef kitlesiyle iletişimini düzenlemesine, geliştirmesine yönelik kullanan kurumlardır.

Kontrol Et

Müşterilerin Kalbini Kazanmanın Yolu: Ayrıcalıklı Yem Fiyatlandırma

PERAKENDE MAĞAZACILIK FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ SERİSİ #02 Perakende sektörü sürekli olarak yenilikler ve değişimlerle karşı karşıya …