Ana Sayfa / Genel / Kurumsal İletişimde Reklam

Kurumsal İletişimde Reklam

Günümüzde marka imajının oluşmasındaki temel kaynakları, reklamcılıkla birlikte doğrudan postalama, satış geliştirme, marka adı, kurumsal kimlik, halkla ilişkiler ve kurum içi iletişim gibi geniş bir yelpazede ele alınır. Bu kadar çok sayıda kaynak söz konusu olunca bir bütünlük sorunu da tartışılmaya başlanmıştır. Kurumsal kimlik ve kurumsal iletişim uygulamalarında da çok sayıda iletişim biçimi kullanılır.

Çok sayıda iletişim biçimi ve aracının eşgüdümlü ve etkili bir biçimde kullanılması son derece önemlidir. Bu bağlamda bütünleşik pazarlama iletişimi, tüketicilerle her noktadaki iletişimi bütünleştirerek (tek ses), kendi aralarındaki etkileşimden sinerji yaratma hedefinin kılavuzu olarak gündeme gelmiştir.

Bütünleşik pazarlama iletişimi, tüm karar alanlarında belli bir ana planın ve eksenin, tutarlı bir şekilde uzun döneme yayılarak izlenmesini önerir. Sinerjik iletişim, bütünleşik pazarlama iletişiminin en önemli kavramlarından biri olarak kurum ya da markanın toplam imajı ve buna bağlı değer üzerine odaklanır. Sinerji, yukarıda sıralanan kaynaklarla oluşan çeşitli mesajların eşgüdümlü ve tutarlı olması durumunda tek başlarına yaratılmış ya da oluşturulmuş mesajlara oranla iletişime güç ve etkinlik katmayı ifade eder.

İletişimde sinerjiye ek olarak,’tek ses’ liliği de (one voice) merkeze alan bütünleşik yaklaşım, tüm iletişim programlarında ve iletişim ortamlarında aynı mesajın, belirlenmiş konumlandırma paralelinde işlenmesi ve denetlenmesini önerir. Bu tutarlılık, bir bakıma mesajlar arasında yaratılacak sinerjinin de ön koşuludur. Bütünleşik pazarlama iletişimi, tüm iletişim uygulamalarını tek bir merkez çevresinde kurgulamayı önerir. Bu kurgulama, tüm iletişim ortamlarında yaratıcı bütünlük sağlanmasını; mesaj tutarlılığı için eksen ve temanın dışına çıkılmaması; görsel üslup ve yaratıcı çözümlerde yeknesaklığın dikkate alınması; her bir medya biriminin aynı profesyonel tavırla kullanılması; farklı hedef kitleler hedeflense de kullanılan medyanın özelliklerine göre aynı tema ve eksen izlenmesi gibi başlıklarda toplanabilir.

Mutlaka Okumalısın!  Belediyeler

Kurumsal kimliğin belirlenmesinin ardından, kurumsal iletişim uygulamalarının tüm alanlarında bütünleşik iletişim ilkelerinin yaşama geçirilmesi gerekir. Böylesi bir çaba, kurumsal imajın sağlıklı ve etkin bir biçimde oluşturulması ve korunması için zorunluluktur.

Reklamcılık, bütünleşik pazarlama iletişiminde planlanmış mesajların ana gövdesini oluşturur. Kitlesel medya kullanımı ile marka farkındalığını ve tanınırlılığını genişletmenin dışında, marka konumuna ilişkin mesajın etkili bir biçimde tasarlanması ve zenginleştirilmesi de reklamcılığın önemini artırır. Reklamcılık, marka yapılandırma açısından hâlâ en önemli araç olarak görülür. Öyle ki, bütünleşik iletişim tartışmalarının en yoğun olduğu dönemde marka oluşturmanın yolunun hâlâ reklamdan geçtiğini vurgulanarak reklamın vazgeçilemezliğine dikkat çeker.

İkna edici iletişim biçimi olarak reklamcılık, medya olanakları, iletişim mesajları üzerindeki tam denetimi ve kullandığı iletişim aracına göre sahip olduğu görsel, işitsel anlatım zenginlikleri ile marka yapılandırma çabalarında vazgeçilmez bir rol ve işleve sahiptir. Kurumsal iletişim uygulamalarında reklama nasıl bir rol verileceği, hangi durumlarda, hangi taktik kararlarla reklama başvurulacağı son derece önemlidir. Kurumsal kimlikte yaşanan değişimlerin ilgili çevreler anlatılmasında, kurum mesajlarının daha geniş bir kitleye duyurulması amacıyla çeşitli iletişim uygulamaları ile birbirini açan, destekleyen bir reklam stratejisinin kullanılması yerinde olacaktır.

Kontrol Et

Müşterilerin Kalbini Kazanmanın Yolu: Ayrıcalıklı Yem Fiyatlandırma

PERAKENDE MAĞAZACILIK FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ SERİSİ #02 Perakende sektörü sürekli olarak yenilikler ve değişimlerle karşı karşıya …